Questo sito utilizza cookie tecnici e di terze parti. Se vuoi saperne di più o negare il consenso consulta l'informativa sulla privacy. Proseguendo la navigazione o cliccando su "Chiudi" acconsenti all'uso dei cookie. Chiudi
vai al contenuto vai al menu principale vai alla sezione Accessibilità vai alla mappa del sito
Login | Italiano  English
 
Home page

Microbiologia


Department: Dipartimento di Agraria
Location and Contacts:

Agraria
c/o Dipartimento Agraria, Salita Melissari - Lotto D, Livelli -2 e -1
tel. 0965.1694355/349.4423171(responsabile scientifico);
0965.1694372/320.3323737 (responsabile tecnico);
89124 Reggio Calabria

Area (mq): 90 (livello -2)+50 (livello -1)
Rooms: 5
Director: Andrea Domenico Maria F. A. Caridi
Mail: Mail
Technical Responsible: Rossana Sidari
Website: http://www.distafa.unirc.it/dett_sezione.php?sect=8
Associate Professors: Andrea Domenico Maria F. A. Caridi (AGR/16)
Researchers: Rossana Sidari (AGR/16)
PhD students: Felice Panebianco

Principal aims

The Laboratory of Microbiology carries out since 1988 researches in Food Microbiology, dealing with the isolation, identification, characterization, and selection of autochthonous microorganisms in order to find new microbial starter - able to improve quality, safety, and healthiness of food and beverages - and to give a contribution to protect microbial biodiversity by collecting over 1,200 strains of yeasts and bacteria, above all autochthonous.


Research activities

The Laboratory of Microbiology is working on research projects concerning wine microbiology, dairy microbiology, microbial valorisation of agro-industrial by-products and waste, biodiesel production using microalgae.


International relationships

The Laboratory has collaborated with the following international public research institutes and universities: University of Melbourne (Australia), Universitade Federal de Lavras (Brazil), Institute of Molecular Biology (Slovakia), Universidad Politécnica de Madrid, (Spain), Company Novacta Biosystem Limited (United Kingdom), Institute of Microbiology, Science Academy of Sofia (Bulgaria), National Institute of Applied Sciences and Technology, University of Carthage, Tunis (Tunisia).


Horizon 2020 topics

SFS-35-2017: Innovative solutions for sustainable food packaging

Smart Specialisation Strategy Calabria (S3 Calabria)

Agroalimentare.

Research fields

Responsible Keywords ERC Domain
Andrea Domenico Maria F. A. Caridi Yeast; Saccharomyces cerevisiae; wine starter LS6_7 - Microbiology
Andrea Domenico Maria F. A. Caridi Lactic acid bacteria; Lactobacillus; dairy starter LS6_7 - Microbiology
Andrea Domenico Maria F. A. Caridi Lactic acid bacteria and yeast; starter for table olives LS6_7 - Microbiology
Andrea Domenico Maria F. A. Caridi Yeast and acetic acid bacteria; citrus vinegars LS6_7 - Microbiology
Rossana Sidari Lactic acid bacteria and yeast; starter from sourdough LS6_7 - Microbiology

Great equipment

Attrezzatura:
  • Micromanipolatore
  • Ultracongelatore verticale (-80°C) DGGE;
  • Termociclatore
  • Fermentatore
Tipologia: Ad uso esclusivo
Responsabili Andrea Domenico Maria F. A. Caridi
Classificazione: Health and Food Domain; Material and Analytical Facilities
Fondi: PON Calabria - APQ Azione 2 Laboratori Mission Oriented; PRIN 2007-1010; PON prodotti da forno
Anno attivazione: 2011
Utenza: Interna
Applicazioni: Progetti di ricerca.

Salita Melissari - 89124 Reggio Calabria - CF 80006510806 - Fax 0965 332201 - URP:Indirizzo di posta elettronica dell'ufficio relazioni con il pubblico- PEC:Indirizzo di posta elettronica certificata dell'amministrazione
Feed RSS Facebook Twitter YouTube Google+

PRIVACY - NOTE LEGALI - ELENCO SITI TEMATICI